Hakuaikaa koulutukseen on jatkettu 15.1.2025.
Lisätietoja koulutuksesta saat tiina.ahonen@dialogic.fi tai 045-1373765
Koulutuspäivät vuonna 2024
16.11. verkkovälitteinen valintahaastattelu
Koulutuspäivät vuonna 2025
30-31.1.
20-21.2.
31.3-1.4.
12-13.5.
21-22.8.
2-3.10.
10-11.11.
4-5.12.
Koulutuspäivät vuonna 2026
Ilmoitetaan myöhemmin
Koulutuspäivät vuonna 2027
Ilmoitetaan myöhemmin
Oppimiskeskus Kainula / Kainuun kesäyliopisto
Linnankatu 6 C
87100 Kajaani
Koulutus sisältää 36 lähiopetuspäivää, vertaisryhmätyöskentelyä ja ohjattua etäopiskelua.
Lähiopetuspäivät sisältävät mm:
Ohjattu etätyöskentely sisältää mm:
Koulutuksessa oppiminen ja opiskelu perustuu osallistavaan ja prosessoitavaan työskentelyyn, mikä edellyttää aktiivista osallistumista lähiopetuspäiviin.
Työnohjaus on menetelmä, jonka tarkoituksena on vahvistaa osallistujien kykyjä kohdata työhön liittyviä kysymyksiä, etsiä uusia näkökulmia ja kehittää omaa ja työyhteisönsä toimintaa. Tavoitteena on edistää tavoitteellista työntekoa ja innovatiivisuutta organisaatiossa. Työnohjaus voi olla hyödyllinen tuki pulmallisissa tilanteissa, mutta sen avulla voidaan tutkia myös onnistumisia ja kehittämismahdollisuuksia.
Keskeiset sisältöalueet:
Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää osallistujat voimavarakeskeisen työskentelyn filosofiaan, teoriaan ja käytäntöön työnohjauksessa.
Koulutus antaa erinomaiset valmiudet toimia itsenäisenä työnohjaajana ja prosessikonsulttina. Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus täyttää Suomen työnonohjaajat ry:n kriteerit ja valmistuneet voivat hakea yhdistyksen jäsenyyttä sekä käyttää nimikettä työnohjaaja. Valmistuneet voivat liittyä Dialogiset työnohjaajat verkostoon.
Koulutus sopii kasvatus-, opetus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, sekä työyhteisön kehittämisen tehtävissä oleville, joilla on vähintään opistotasoinen peruskoulutus ja omakohtaista kokemusta työnohjaukseen osallistumisesta.
Koulutuspalautteista poimittua:
”Vallankumouksellinen koulutus. On aika ennen ja jälkeen.
Suhteessa ihmisiin ja elämään. Katson nyt ihmisiä eri näkökulmasta.
Ei tarvitse olettaa ja arvailla, vaan voi kysyä.”
– Mikko Harjunpää
Ohjelmapäällikkö, Nelonen Media
”Voimavarakeskeisessä työnohjaajakoulutuksessa minua puhuttelivat moninaiset tavat katsoa maailmaa ja koulutuksen viitekehykset: dialogisuus, narratiivisuus, reflektiivisyys ja ratkaisukeskeisyys. Näihin ”teorioihin” liittyvä ja pohjautuva voimavarakeskeisyyden ajatus tuntui minusta koulutukseen hakeutuessani kiinnostavalta. Voimavarakeskeisyys on houkutellut myös monia työnohjaukseen sittemmin hakeutuneita asiakkaitani. Koulutuksessa oppimaani olen voinut soveltaa monella tapaa myös muissa töissäni asiakkaiden kanssa.
Koulutus oli syväluotaus siihen, mitä monia ulottuvuuksia ihmisten kanssa olemiseen ja työskentelyyn liittyy. Prosessinomainen tapa tutkia koulutuksen tarjoamia asioita vei syvälle oivalluksiin, kun asioita sai tutkia oman itsen kautta ja omaan kokemusmaailmaan peilaten. Kouluttajat toivat oman persoonallisen työskentelynsä kautta kukin osansa koulutukseen moninäkökulmaisuuteen.
Käytännönläheinen työskentely kouluttajien esimerkkejä seuraten, pienryhmäharjoittelu ja koulutuksen alusta asti tapahtuva ohjattu työnohjausharjoittelu auttoivat uuteen työntekijärooliin kasvamisessa aiempien työroolien rinnalla.
Suosittelen koulutusta kaikille erilaisissa yhteistyösuhteissa ja verkostoissa työskenteleville, jotka haluavat syventää omaa ymmärrystään työyhteisöistä ja esimerkiksi niihin liittyvistä rooleista ja vuorovaikutustavoista, ja työskennellä työnohjaajana. Työnohjaajana saa auttaa muita työhön liittyvien asioiden tutkimisessa ja oivallusten syntymisessä.”
– Anu Kortelainen
Työnohjaaja (STOry), Puheterapeutti, FM
”Hakeuduin Voimavarakeskeiseen työnohjaajakoulutukseen tilanteessa, jossa olin töissä Kainuun Sotella. Koin tarvitsevani lisähaastetta ja uusia ajatuksia tulevaisuuteeni. Hain, pääsin ja aloitin koulutuksen Oulussa tammikuussa 2014.
Koulutus oli innostava ja uusia ajatuksia herättävä. Mitä, Miten ja monet muut M-kysymykset tulivat koulutuksessa tutuiksi, joita sitten sovelsin harjoittelutyönohjauksissa ja omassa terapiatyössäni Sotella. Näitä kysymyksiä kyselin aina ja joka paikassa. Suurinta antia olivat kysymykset, jotka esitin minulle itselleni. Mitäs minä tällä kaikella teen ja mihin kaikkeen tämä voikaan monella lailla minut johdattaa?
Koulutus antoi minulle uuden rohkeuden ja suunnan teorian sekä erinomaisten harjoitusten myötä. Koulutus syvensi jo aiemmin oppimaani ja näin tuntui käyvän myös monelle muulle. Uusi suunta tarjosi uuden työnmaiseman, jota nyt toteutan. Vaikka koulutus oli sisällöiltään erinomainen, työnohjaajan identiteetin rakentaminen vaati myös paljon harjoittelua, siis ihan sitä tunnustelua, että mikä on minun tyylini tehdä työnohjauksia. Tavasin koulutuksesta saamaani oivaa materiaalia ja lähteitä aina ennen ohjauksia. Tärkeiksi asioiksi muodostuivat ei-tietäminen ja avoimesti kysyminen. Huomasin, kuinka tärkeää on se, että ihminen tulee kuulluksi niin työntekijänä kuin kokonaisuutenakin.”
– Työnohjaajakoulutuksen kautta työuran luonut Terapiamies Mika Haataja
Psykoterapeutti (Valvira, Kela), Työnohjaaja (StOry), Kouluttaja ja Neuropsykiatrinen valmentaja
Koulutus järjestetään yhteistyössä Dialogicin kanssa.
Dialogic Oy on kokeneiden perheterapeuttien, työnohjaajien ja kouluttajien yhteisö, joka on vuosia kehitellyt dialogisia ja reflektiivisiä prosesseja sekä voimavarakeskeisiä lähestymistapoja. Dialogic on tällä hetkellä Suomen suurin työnohjaajakoulutusyhteisö ja merkittävä toimija myös perheterapian ja perhetyön alalla. He ovat toteuttaneet yhteistyökumppaneidensa kanssa kymmeniä perheterapia- ja perhetyön koulutuksia.
Dialogicin kouluttajat ovat kokeneita työnohjaajia ja kouluttaja-psykoterapeutteja, jotka ovat toimineet myös useita vuosia työnohjaajakoulutuksissa kouluttajina.
Tiina Ahonen
sosionomi, perhe- ja pariterapiakouluttaja
Kaisa Vuolukka
erikoissosialityöntekijä (YTL), Perheterapeutti (ET)
Aapo Pääkkö
sosionomi, vaativan erityistason perheterapeutti
6 850 € / opiskelija
Jessica Jokelainen
jessica@kainula.fi
p. 044 3282 181
Kiinnostuitko koulutuksesta? Ota yhteyttä sähköpostilla jessica@kainula.fi tai koulutuksen johtaja, Tiina Ahonen, tiina.ahonen@dialogic.fi, p. 045 1373765
Koulutukseen otetaan mukaan 8-12 opiskelijaa, jotka valitaan hakemusten ja soveltuvuushaastattelun perusteella.
Hakeminen koulutukseen:
Koulutukseen ilmoittautuminen ja soveltuvuushaastatteluun osallistuminen eivät vielä sido opiskelijaa opiskelun aloittamiseen.
Mikäli opiskelija tulee valituksi koulutukseen hakemukseen ja soveltuvuushaastatteluun perustuen, hänet tiedotetaan päätöksestä henkilökohtaisesti sähköpostilla, jonka jälkeen hänellä on kaksi (2) arkipäivää aikaa kirjallisesti vahvistaa opiskelupaikan vastaanottaminen, opiskelun aloittaminen ja koulutukseen sitoutuminen. Vahvistus tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen jessica@kainula.fi. Mikäli opiskelija jättää vahvistuksen lähettämättä, kirjataan hänelle 100 € hallinnollinen kulu.
Hakuprosessin ajan opiskelijaa velvoitetaan seuramaan myös sähköpostin roskapostikansiota, ettei tiedotus huomaamatta ohjaudu ko. kansioon.
Ilmoittautuminen on siis sitova siitä hetkestä lähtien, kun koulutukseen valittu kirjallisesti vahvistaa opiskelupaikan vastaanottamisen ja koulutukseen sitoutumisen. Vahvistus on tehtävä kahden (2) arkipäivän sisällä siitä, kun opiskelija saa vahvistuksen koulutukseen hyväksymisestään sähköpostiinsa. Tämän jälkeen perumisia ei oteta vastaan eikä opintomaksuvelvoitetta poisteta.
Oppimiskeskus Kainula / Kainuun kesäyliopisto
Linnankatu 6 C
87100 Kajaani