Koulutuspäivät ja aikataulu:
(loput aikataulut tarkentuvat vielä)
22.09.25 klo 9-16.00
21.10.25 klo 9-16.00
12.11.25
Työnohjaus
Marraskuu 2025
Puoli päivää kello 12.00- 15.30
Joulukuu 2025
Puoli päivää kello 12.00- 15.30
21.01.26
Työnohjaus
15.01.26 klo 12-15.30
Tammikuu 2026
Puoli päivää kello 12.00- 15.30
Helmikuu 2026
Puoli päivää kello 12.00- 15.30
03.03.26 klo 9-16.00
Opinnot toteutetaan kokonaisuudessaan verkko-opintoina!
Toteutusta koordinoi:
Oppimiskeskus Kainula/Kainuun kesäyliopisto
Linnankatu 6 C
87100 Kajaani
Koulutus koostuu viidestä verkkovälitteisestä koulutuspäivästä (3 kokonaista päivää kello 9-16 ja 4 puolipäivää kello 12.00-15.30), kahdesta työnohjauksellisesta pienryhmätapaamisesta, vertaisryhmätapaamisista, kirjallisuuteen perehtymisestä ja erilaisista oppimistehtävistä.
Neuromoninaisuus työelämässä
Jakson tavoitteet:
Syrjäytymisvaarassa olevat neurokirjolla olevat
Jakson tavoitteet:
Motivaatiotaitojen edistäminen ja vaikeat tilanteet
Jakson tavoitteet:
Neurokirjon erityiskysymyksiä
Jakson tavoitteet:
Valmentajan oma hyvinvointi
Jakson tavoitteet:
Valmentajan oma asiantuntijuuden vahvistaminen ja itsereflektointi
Jakson tavoitteet:
Tämä jatkokoulutus täydentää perustason neuropsykiatrisen valmentajan koulutusta ja tuo uusia ulottuvuuksia neuropsykiatrisen valmennuksen käytäntöön. Koulutuksen tavoitteena on tarjota syvällisiä, monipuolisia ja käytännönläheisiä valmiuksia neuropsykiatristen asiakkaiden valmentamiseen, tukemiseen ja heidän elämänlaatunsa parantamiseen. Osallistuja saa välineitä sekä omaan ammatilliseen kasvuunsa että toimintaympäristönsä kehittämiseen.
Koulutuksen käytyään osallistujalla on:
Koulutus tarjoaa käytännön työkaluja ja syventävää tietoa neurokirjon asiakkaiden kohtaamiseen, tukemiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn, joten se hyödyttää erityisesti niitä, jotka työskentelevät suoraan neurokirjan asiakkaiden kanssa arjessa, koulutuksessa tai työllistymisen parissa. Koulutus sopii jatkokoulutukseksi valmiille neuropsykiatrisille valmentajille. Osallistujilta edellytetään perustietoja ja käytännön kokemusta neurokirjon teemoista.
Koulutus soveltuu mm. seuraaville kohderyhmille:
1. Koulutus- ja opetushenkilöstö:
2. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset:
3. Työllistymistä ja kuntoutusta tukevat ammattilaiset:
4. Kuntien- ja järjestöjen työntekijät:
5. Esimiehet ja HR-henkilöstö:
Koulutusjohtaja, yhteyshenkilö:
● Sirkku Ruutu PsM, KM, ratkaisukeskeinen VET-psykoterapeutti, kognitiivinen lyhytterapeutti, työnohjaaja, tietokirjailija sirkku.ruutu@siria.fi. Toimitusjohtaja Siriassa.
Pääkouluttaja:
● Satu Kujanpää, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, luokanopettaja ja erityisopettaja (KM), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, ADHD strategia-ohjaaja, lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja.
Muut kouluttajat:
● Riikka Seppälä, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, tunnetaitovalmentaja, Dare to Lead fasilitaattori ja työelämämuotoilija sekä neuromoninaisuuden kouluttaja
● Marika Rossinen, työterveyspsykologi, neurokirjon kokemusasiantuntija
● Essi Peltonen, Nuotti-valmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (50 op), sosionomi (AMK), neuropsykiatrinen valmentaja, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja, työnohjaaja
1450 € / opiskelija
Jessica Jokelainen
jessica@kainula.fi
p. 044 3282 181
Opiskelijavalinta/ Kirjalliset valintakysymykset
Ilmoittautumisvaiheessa opiskelija vastaa ns. taustatietokysymyksiin joissa selvitetään paitsi hänen aiempi opiskelutausta myös sitoutumis- ja motivaatiotaso. Opiskelijat valitaan ilmoittautumisajan umpeutumisen jälkeen tehtävällä hakijoiden pisteytyksellä, mihin vaikuttavat paitsi aiempi osaaminen, myös vapaamuotoinen motivaatiokirje, josta tulee käydä ilmi opiskelijan tavoitteet, motivaatio ja sitoutuminen koulutukseen.
Lähetä taustatietokysymykset sähköpostitse Jessicalle, jessica@kainula.fi
1) Peruskoulutukseksi soveltuu sosiaali-, terveys-, opetus- tai kasvatusalan ammatillisen opistoasteen, ammattikorkeakoulun- tai muun soveltuvan alan tutkinto. Taustakoulutuksesi ja työkokemuksesi sosiaali-, kasvatus- tai terveysalalta (tai muu soveltuva tutkinto). Mikä tutkinto, missä ja milloin suoritettu?
2) Koulutukseen osallistuminen edellyttää mahdollisuutta työskennellä tukea tarvitsevien lasten tai nuorten kanssa. Pystytkö suorittamaan valmentamiseen liittyvän asiakasharjoittelun (40h) omassa työpaikassasi? Kyllä/Ei
a. Jos pystyt, millaisista asiakkaista asiakaskuntasi koostuu?
b. Jos et pysty, sinun tulee itse hankkia asiakkaasi esim. vapaaehtoistyön kautta. Mitä ideoita sinulla on, miten aiot hankkia asiakkaasi?
3) Koulutus perustuu aikuispedagogiikkaan ja vaatii itseohjautuvuutta. Jokaisen seminaaripäivän välissä on luettavaa kirjallisuutta. Miten kykenevä olet huolehtimaan suunnitelmallisesta ja itsenäisestä omien opintojesi aikataulussa pysymisestä? (asteikolla 1-10)? Perustele numeerinen vastauksesi, kiitos.
4) Koulutuksen yksi työmuoto on opiskelijakollegan kirjallisten töiden lukeminen ja vertaisryhmäpohdinnat. Miten sitoutunut olet löytämään yhteistä aikaa vertaiskeskusteluihin seminaaripäivien ulkopuolella (0-10)?
5) Koulutuksessa harjoitellaan ratkaisukeskeiseen valmentamiseen/ nepsy- valmentamiseen soveltuvia työmenetelmiä pienryhmissä. Tämä edellyttää kykyä ja halua jakaa oman elämän pienehköjä työstettäviä teemoja ja eläytyä nepsyjen maailmaan. Miten halukas koet olevasi tämänkaltaiseen työskentelyyn?
6) Kuinka kykenevä koet olevasi itsearviointiin ja vertaisarviointiin opinnoissa?
7) Kerro lyhyesti, miksi juuri tämä koulutus kiinnostaa sinua ja miten aiot varmistaa sitoutumisesi koulutuksen loppuunsaattamiseen. (VAPAAMUOTOINEN MOTIVAATIOKIRJE)
8) Asteikolla 0-10, paljonko koet, että sinulla on tällä hetkellä psyykkistä energiaa suoriutua vaativasta koulutuksesta? Kerro, millainen yleinen elämäntilanteesi on tällä hetkellä.
Voit perua ilmoittautumisen maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään (24.8.2025) asti. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen ilmoittautuminen on sitova, eikä sitä voi perua ja opiskelija on velvollinen maksamaan koulutusmaksun kokonaisuudessaan.
Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Oppimiskeskus Kainula / Kainuun kesäyliopisto
Linnankatu 6 C
87100 Kajaani