30.9.2022 klo 12-16 ja pe 14.10.2022 klo 12-16
Verkkokoulutusta koordinoi Kainuussa:
Oppimiskeskus Kainula
Kainuun kesäyliopisto
Linnankatu 6 B, 3.krs
87100 Kajaani
Verkko-opinnot
Meillä jokaisella on oma, ainutlaatuinen aistijärjestelmä, joka perustuu neurofysiologiaan, neuroanatomiaan sekä aivokemiaan. Se miten kehitymme, kasvamme, opimme, otamme vastaan tietoa, koemme ja tunnemme asioita sekä toimimme maailmassa, on paljolti riippuvaista siitä, miten käsittelemme eri aistikanavien kautta tulevaa tietoa.
Lasten aistiyliherkkyys -koulutuksesta saat teoriatietoa viiden eri aistin toiminnasta sensorisen integraation viitekehykseen perustuen. Teoriatiedon lomassa saat myös paljon esimerkkejä siitä, miten erilaiset aistipulmat saattavat näkyä arjessa. Käytännön osuudessa mietimme yhdessä ja tehtävien kautta ratkaisuja erilaisiin arjen pulmiin, joita aistiongelmista kärsivät lapset ja heidän lähellään olevat aikuiset kohtaavat eri ympäristöissä.
Pitääkö lapsi voimakkaista aistikokemuksista kuten vauhdikkaasta keinumisesta, törmäilystä, kamppailuleikeistä ja kontaktilajeista vai vetäytyykö hän mieluummin pelaamaan, lukemaan tai tekemään rauhallisia asioita? Pitääkö lapsi voimakkaasta vai kevyestä kosketuksesta ja pystyykö hän keskittymään melussa? Häiritsevätkö vaatteiden saumat ja laput häntä ja pukisiko hän mieluiten talvellakin vain pelkät shortsit?
Monilla neuropsykiatrian ja neurologian lapsiasiakkailla on aistien toimintaan liittyviä pulmia, kuten aliherkkyyttä, yliherkkyyttä tai hankaluutta hahmottaa ja säädellä sisään tulevaa aisti-informaatiota. Aistipulmat vaikuttavat usein kaikkeen mitä koemme ja teemme; keskittymiseen, tarkkaavuuteen, oman toiminnan ohjaukseen, kehonhahmotukseen, sensomotorisiin taitoihin, aistisäätelyyn, tunnesäätelyyn sekä sosiaalisiin taitoihin.
Kun ymmärrämme, että esim. Adhd-diagnoosin saanut lapsi hakee jatkuvasti rajuja aistikokemuksia, koska hänen sisäkorvansa ei päästä riittävästi aisti-informaatiota sisään, osaamme tarjota hänelle oikeanlaista tukea päiväkodissa, koulussa ja kotona. Kun osaamme ennakoida aistiyliherkän lapsen toimintaa ja tarjota hänelle taukoja ärsyketulvasta sekä keinoja säädellä ylikierroksilla toimivaa aistijärjestelmää autamme lasta samalla säätelemään tunteita sekä toimintaa.
Pe 30.9.2022, klo 12–16, etäopetus
Ensimmäisen päivän aikana käsitellään vestibulaariaisti, proprioseptiivinen aisti ja tuntoaisti. Saat etukäteen sähköisen materiaalin, johon pääset tutustumaan ennen koulutusta. Koulutuksen aikana runsas keskustelu ja kysymysten tekeminen on toivottavaa, jotta teoria saadaan linkitettyä heti käytäntöön.
Kaikilla osallistujilla on jonkin verran käytännön kokemusta työstä lasten kanssa. Tämä kokemus kannattaa hyödyntää, ettei uusi teoriatieto jää liian abstraktiksi.
Ensimmäisen päivän jälkeen osallistujille annetaan tehtäviä, jotka tehdään seuraavaksi kerraksi.
Pe 14.10.2022, klo 12–16, etäopetus
Toisen päivän aikana käymme läpi visuaalisen aistin, kuuloaistin sekä nivomme kaiken teoriatiedon käytäntöön tehtävien, keskustelun sekä esimerkkien kautta. Koulutuksessa näytetään videomateriaalia asioiden havainnollistamiseksi.
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija ymmärtää vestibulaariaistin, proprioseptiivisen aistin, tuntoaistin, näköaistin sekä kuuloaistin toiminnan sekä niiden vaikutuksen lapsen kehitykseen, oppimiseen, toimintaan sekä hänen hyvinvointiinsa. Hän ymmärtää yhteyden aistitoiminnan sekä lapsen käytöksen välillä, ja osaa tarjota ratkaisuja helpottamaan erilaisia aistipulmista syntyviä haasteita koulussa, kotona sekä päiväkodissa.
Koulutus on suunnattu kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville. Aiemmissa koulutuksissa on ollut eri alojen terapeutteja, opettajia, varhaiskasvattajia, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä, sairaanhoitajia ja kouluavustajia.
Katja Nikkanen on lasten neurologiaan erikoistunut toimintaterapeutti, jolla on 30-vuoden kokemus terapiatyöstä. Hänellä on sensorisen integraation erikoistumiskoulutus sekä tanssi- ja liiketerapeutin koulutus Teatterikorkeakoulusta. Hän on myös mindfulness-ohjaaja sekä joogaopettaja. Katja on pitänyt vastaavia koulutuksia eri puolilla Suomea vuodesta 2010 lähtien.
139 € / osallistuja
Mira Huotari
040 1488 591
mira@kainula.fi
Koulutus toteutetaan yhteistyössä SnellmanEDUn kanssa.
Koulutuksen toteutuminen edellyttää riittävää osallistujamäärää. Koulutuksen toteutuminen ja osallistumisohjeet lähetetään mukaan ilmoittautuneille opiskelijoille sähköpostitse heti ilmoittautumisajan umpeutumisen jälkeen.
Ilmoittautumisen Kainuun kesäyliopiston opintoihin ja koulutuksiin voi perua maksutta opintojen viimeiseen varsinaiseen ilmoittautumispäivään saakka.
Peruminen tulee tehdä kirjallisesti sähköpostilla osoitteeseen mira@kainula.fi.
Jos ilmoittautuminen jätetään perumatta, ilmoittautunut henkilö on velvollinen maksamaan koko opintomaksun, vaikka ei osallistuisikaan opintoihin.
Kainuun kesäyliopisto
Linnankatu 6 B, 3.krs
87100 Kajaani
Kainula-opisto
Sissikuja 3
87100 Kajaani